רוזציאה (rosacea) היא מחלה כרונית, המאופיינת באדמומיות, אריתמה מתמשכת, התרחבות של כלי דם קטנים ושטחיים של עור הפנים, היווצרות של papules, pustules, במקרים חמורים.
המחלה מתחילה לרוב בעשור השלישי או הרביעי לחיים ומגיעה לשיאה בין גילאים 40 ל 50 שנה. ברוב המוחלט של המקרים מתרחשת רוזציאה אצל נשים, אם כי צורות חמורות נצפות בעיקר אצל גברים.
הפתוגן המדויק של רוזציאה עדיין לא מובן לחלוטין. עם זאת, הפרעות בכלי הדם המתפתחות תחת השפעת פפטידים וזואקטיביים, נוגדנים, וגירויים אנדוגניים אחרים ממלאים תפקיד מוביל. לעיתים קרובות יש קשר בין rosacea לפתולוגיה של מערכת העיכול, תפקוד לקוי של המערכת האנדוקרינית, הפרעות פסיכוסומטיות וחיסוניות, מספר גורמים אנדוקריניים, כמו גם חשיפה כרונית לקרינה אולטרה סגולה.
אומרים כי חום, לחץ, קרינה אולטרה סגולה, אוכל חריף, שתייה חמה, עישון ואלכוהול הם הגורמים להחמרה של תסמינים של רוזציאה.
נכון לעכשיו, ישנם כמה סוגים של טיפולים זמינים לרוזציאה וביניהם אלה כוללים טיפולים מקומיים (מטרונידאזול, חומצה אזלאית, אריתרומיצין, גופרית, טרטינואין, קלינדאמיצין, פימקרולימוס, ברימונידיטרתרט, חומצה טרנקסקסמית) ותרופות מערכתיות (דוקסיציקלין, מינוציקלין, אזיתרומיצין, מטרונידאזול), כמו כן כעת נמצאים במחקר השפעות בוטולינום וטיפולים על ידי מכשור.
אך הטיפולים העיקריים בכלי הדם הנמצאים בשימוש הם עדיין לייזר או IPL.
לאחרונה דווח על היעילות של RF פרקשיונל בטיפול ברוזציאה. מצאו כי ההשפעות החיוביות של שיטה זו קשורות לירידה בדלקת ועיכוב של אנגיוגנזה. כמו כן נחשפה השפעת הטיפול בגלי רדיו פרקציונליים על המרכיב החיסוני והנוירוגני של המחלה, ועליה בהשפעה ההרסנית על Demodex.
עם זאת, בטיפול בגלי רדיו פרקציונליים, כמו בכל סוג אחר של התערבות אגרסיבית בחולים רגישים, עליכם להיזהר. דוגמה לכך היא מקרה שנערך לאחרונה על ידי מדענים טורקים, כאשר טיפול RF פרקציונליים הפכו לטריגר לרוזציאה.
במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Cosmetic & Laser Therapy, מומחים מתארים מטופלת בת 61 שפנתה לקליניקה קוסמטית לצורך עיכוב הזדקנות העור וסימנים אחרים הקשורים לגיל. היא עברה 3 פרוצדורות מיקרויידלינג RF בהפרש של ארבעה שבועות. לאחר שני המפגשים הראשונים לא נצפו תופעות לוואי. אך 5 ימים לאחר ההליך השלישי, המטופלת פיתחה אריתמה קשה ונגעים פפופולוסטריים מרובים עם תחושת צריבה בפנים, בעיקר בעצמות הלחיים והלחיים, עם נפיחות קשה בעור באזור האדמומיות.
התברר כי המטופלת סבלה בעבר מרוזציאה, אולם סימני המחלה הופסקו לפני כשנתיים באמצעות תרופות – לפני ההליך, היו לה רק טלנגיאקטיזות מרובות וקופרוז, המהווה אינדיקציה לביצוע טיפולים באמצעות טכנולוגיות לצורך טיפולי אנטיאייג'ינג.
לסיכום, המחברים כותבים כי הם מסכימים עם ההערכה של מיקרונידלינג RF פרקשיונל כשיטת טיפול בטוחה שאינה מלווה בתופעות לוואי משמעותיות – תופעות לוואי קלות בדרך כלל נעלמות תוך שבוע לאחר ההליך. עם זאת, הם לא בטוחים כיצד בדיוק הליך זה יכול לעורר רוזציאה.
עם זאת, יש לציין כי נתקלים בדיווחים כאלה הנוגעים להופעה או החמרה של רוזציאה לאחר פעולות אגרסיביות, כולל חשיפה למכשור. אולי זה נובע מהעובדה שהשיטות לפגיעה מבוקרת בעור, בעצמן מעוררות דלקת ומשפרות את האנגיוגנזה, ובמקרים מסוימים זה יכול לעורר תהליך פתולוגי ברקמות.
בכל מקרה, הבנה טובה יותר של הפתופיזיולוגיה של המחלה ובחירה מדוקדקת של חולים יסייעו בהפחתת הסבירות לרגעים לא נעימים כאלה.
מקורות:
Park S.Y., Kwon H.H., Yoon J.Y., Min S., Suh D.H. Clinical and histologic effects of fractional microneedling radiofrequency treatment on Rosacea. Dermatologic Surg 2016; 42: 1362–1369.
Aşiran Serdar Z., Aktaş Karabay E. A case of fractional microneedling radiofrequency induced rosacea. J Cosmet Laser Ther 2019; 21(6): 349–351.