עישון ואלכוהול: התרומה הגדולה להזדקנות העור

מאמר מאת המדענית הלנה הרננדס. תורגם על ידי אירנה אהרון רבי מרוסית.

כידוע, השינויים בעור הקשורים לגיל נובעים משני תהליכים: הזדקנות פנימית, כרונולוגית והזדקנות חיצונית. למרות שהאחרון נקרא גם פוטוהיזדקנות. לא רק חשיפה לשמש תורמת לה, אלא גם גורמים אחרים כמו  השפעת הסביבה החיצונית, אורח החיים, זיהום אוויר, תזונה לא בריאה, עישון, צריכת אלכוהול וכו'.

זהו מחקר נרחב שנעשה על ידי קבוצת מדענים אמריקאים, אוסטרלים וקוריאנים מפורסמים, כדי לבדוק ספציפית את השפעת העישון והאלכוהול, על הזדקנות העור. מנגנון הפעולה העיקרי של רכיבי עשן הטבק על העור הוא שיגור של סטרס חמצוני ביחד עם והתחמצנות של הליפידים. המרכיבים הכימיים של העשן מגבירים את הTEWL, מפעילים MMP-1 ו MMP-3, ההורסים סיבי קולגן ואלסטין.

בנוסף, העישון מוביל להתפתחות של בעיות במיקרוצירקולציה של כלי דם ולהופעת גוון אפורסגלגל ספציפי של עור הפנים.

אלכוהול פועל גם כן על כלי הדם, אך בצורה הפוכה. השימוש בו גורם להתרחבות של הנימים, ובהמשך גורם לשינוי גוון עור לאדוםסגלגל. מה שמעורר לחץ חמצוני והרס נוגדי חמצון אנדוגניים בעור (במיוחד בטאקרוטן), מעכב היווצרות קולגן מסוג I, מעורר דלקת, משפיע לרעה על מערכת החיסון וכו'.

בנוסף, גם העישון וגם האלכוהול מגבירים את הרגישות של העור לאור אולטרה סגול, ולכן הם תורמים לסוגים שונים של פוטוהיזדקנות. כל אלה מובילים לשינויים במראה העור, הספציפיים לאנשים שנצמדים להרגלים מזיקים אלה.

במחקר המתואר, החוקרים עקבו בדיוק כיצד הרגלים אלה משפיעים על חומרת הקמטים ונפחי הרקמות באזורים שונים בפנים.

עבודת המחקר כללה נתונים של 3267 נשים המשתייכות לקבוצות גיל שונות (החל מגיל 18 עד 75).

מכיוון שהחוקרים רצו לעקוב אחר השינויים ה"טבעיים "בעור תחת השפעת הרגלים מזיקים, אז האנשים שנכנסו לפרוייקט המחקר היו כל אלה שלא עברו התערבויות אסתטיות משמעותיות כגון: ניתוחים פלסטיים, שימוש במכשורים פולשניים והזרקות, שימוש ברטינואידים, בהידרוקינון, בגורמי גדילה, או תכשירים הורמונליים לעור. כמו כן הן לא עברו קילופים כימיים או מכניים. על כל הנשים נאספו נתונים על אורח חייהם שלהן,משך תקופת וכמות הסיגריות והאלכוהול הנצרכים. הן נדרשו לספר את הערכה עצמית של השינויים החיצוניים שלהן ואנשי המחקר בדקו וניתחו את התמונות של הלפני כדי לקבוע את חומרת הזדקנות פניהן.

התברר כי אצל נשים מעשנות וצורכות אלכוהול בניגוד לנשים הלא מעשנות באותו חתך גיל, קמטי ההבאה במצח וקמטים בין הגבות התאפיינו בחומרה גבוהה יותר, כמו גם קמטים nasolabial ו perioral, ואפילו נפיחות מתחת לעיניים משמעותית יותר.

בנוסף, נשים אלו חוו ירידה משמעותית יותר במלאות השפתיים כלומר הם היו רזים יותר. כל הסימנים הללו התגברו עם עלייה במשך תקופת העישון. עם זאת, התופעות הללו נשארו אצל אותן משתתפות שכבר הפסיקו לעשן בזמן המחקר. גם הן הראו סימני הזדקנות משמעותיים יותר, למעט אובדן נפח השליש האמצעי של הפנים ונוכחות כלי דם גלויים על הלחיים. לפיכך, שנים של עישון משאירים את "הסימנים" שלהם על הפנים, גם אם אדם כבר הפסיק לעשן.

באשר לצריכת אלכוהול, הוא החריף את הנפיחות מתחת לעיניים, גרם לאובדן נפח השליש האמצעי של הפנים והגביר את חומרת כלי הדם על הלחיים בהשוואה לנשים שאינן שותות. עם זה, אצל נשים שמרבות בשתייה אלכוהולית (4 או יותר משקאות ביום, או 8 ומעלה בשבוע), התווספו תסמינים, כמו קמטים בולטים יותר במצח, בין הגבות סביב הפה והעיניים. 

מחברי המאמר מקווים כי המחקר שלהם יסייע לרופאים ולקוסמטיקאיות להדריך טוב יותר את המטופלים האישיים שלהם לשנות את אורח חייהם, ויסייע גם בתכנון התערבויות אסתטיות ספציפיות.

מקור: 

Goodman G.D., Kaufman J., Day D. et al. Impact of Smoking and Alcohol Use on Facial Aging in Women: Results of a Large Multinational, Multiracial, Cross-sectional Survey. J Clin Aesthet Dermatol 2019; 12(8): 28–39.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

Skip to content